Shamanismia ja Buddhismia: Myötätunto

Ohjaajana
Helena Karhu (Thubten Drolma)

SHAMANISMIA & BUDDHISMIA * MYÖTÄTUNNON BUDDHA * MANDALA * MEDITAATIO * RUMPUMATKA * LUONNON HENGET JA BUDDHISMI

17. – 19.06. 2022

Tervetuloa tälle viikonloppukurssille, millä yhdistämme shamanistisia ja buddhalaisia harjoitteita.

Tällä kurssilla keskitytään Myötätunnon Buddhan (Avalokitesvaran eli Chenrezig) harjoitukseen, mikä on erinomainen harjoite niin ensimmäiseksi buddhalaiseksi harjoitteeksi kuin kokeneille harjoittajille koko elämän ajalle. Buddhismissa myötätuntona pidetään toivettamme, että toiset olisivat ilman kärsimyksiä ja niiden syitä.

Myötätunto avaa sydämemme ja mielemme toimia aktiivisesti kärsimysten ja niiden syiden lopettamisen puolesta. Myötätunto voi kirkastaa elämänpolkumme kiitollisuudelle ja onnellisuudelle ulkoisista tekijöistä ja olosuhteista huolimatta.

Viikonlopun harjoitusten avulla pyydämme lisääntyvää viisautta ja ymmärrystä tehdä oikeita valintoja elämässämme, että voisimme olla parhaiten avuksi. Oma hyvinvointimme ja henkilökohtainen voimamme on keskiössä, että voimme olla avuksi myös toisille. Opimme harjoitusten kautta lepäämään itsessämme, asettamaan turvalliset rajat hyvinvoinnillemme ja kasvullemme, ja tasapainotamme mielemme vuoristorataa kohti kultaista keskitietä. Muistamme ennen kaikkea pitää hauskaa ja nauttia elämästä, kuten nauravat Buddhat!

Viikonlopun tarkoitus on niin henkinen kuin emotionaalinen kasvu kohti yhä syvempää sydämen viisautta ja myötätunnosta kumpuavaa toiminnallisuutta, jotta oma potentiaalimme ja tarkoituksemme ihmisenä voi toteutua.
Myötätunnon Buddhassa eli Avalokitesvarassa kulminoituu kaikkien Buddhien myötätunto. Dalai Lamaa pidetään Myötätunnon Buddhan ihmismäisenä ilmentymänä.

Buddhismin tunnetuin mantra lienee ”Om Mani Padme Hum” johon nämä opetukset kiteytyvät. Annamme meditaatioharjoituksen ja mantran pyhien äänteiden hoitaa koko olemustamme ja avata sydäntämme, kun antaudumme yhä laajemmalle myötätunnolle ja sen suojelevalle voimalle.

Yhdistämme kurssilla luonnossa tapahtuvia harjoitteita, ja suuntaamme myötätunnon voimaamme työhömme luonnon ja kaiken elollisen puolesta. Teemme osan harjoitteista metsässä tai järven äärellä, tuoden mantran äänen kohti puita, sammalia ja luonnonhenkiä. Rumpumatkalla tutustumme lisää henkioppaisiimme, ovatpa he Buddhia vai shamanistisia voimaeläimiä: Mitä Sinä koet tällä kertaa?

Kurssi soveltuu niin ensimmäisiä kertoja buddhalaisiin ja shamanistisiin harjoitteisiin tutustuville kuin jo kauemmin harjoittaneille.

Ohjaaja:

Helena Karhu on vuonna 1978 syntynyt, YTM (yhteiskuntamaantiede, Itä-Suomen yliopisto), Hum. Kand. (kulttuurientutkimus). Helenan elämäntyö liittyy kansantietämyksen ja -kulttuurin kehittämiseen perustamassaan Karhun Talossa (www.karhuntalo.com).

Helena on väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa, tutkien edelleen shamanistista kokemusta ja seremoniallisuutta nykypäivänä Pohjoismaissa. Helena on myös Pielisen Tietäjäkeskus ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen (www.tietajakeskus.org).

Karhun talon Instagram:

Helena on 9-vuotiaiden kaksosten äiti ja hän palasi vuonna 2018 takaisin Joensuuhun yli 13 Kööpenhaminan vuoden jälkeen. Hän on asunut myös Grönlannissa ja Alaskassa. Pohjolan esivanhempien ja luonnon henki kutsuu häntä kertomaan lisää pohjoisen luonnosta, alkuperäisestä luonnonhenkisestä traditiosta, sekä yhdistämään arkaaiset metodit ja nykykulttuurin mahdollisuudet.
Tiibetinbuddhismin harjoittaja Helena on ollut nykyisessä elämässään 15 vuoden ajan mahayana-buddhismin geluk-traditiossa, samassa linjassa kuin HH Dalai Lama ja Lama Zopa Rinpoche. Helena otti vuonna 2012 buddhalaiset valat Venerable Robinalta saaden tiibetiläisen nimen Thubten Drolma.

Lisää Helenasta tästä linkistä: https://www.karhuntalo.com/karhu

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumismaksu on 280 EUR sis. 24 ALV% ja kurssin sisältö.

Tämän lisäksi on majoitus täysihoidolla yht. 140 EUR sisältäen majoittuminen yksinkertaisessa perinteisessä hirsiaitassa (sähkötön, mutta jokaisessa huoneessa on valaistus) 2-3 hengen huoneissa, sekä aamu- ja iltapalat, lounas x2, ja lauantaina päivällinen.

Ilmoittautumiset spostilla osoitteeseen [email protected]
Kurssimaksu ei sisällä matkoja kurssipaikalle eikä matkavakuutusta. Kurssille osallistujat ovat velvoitettu tutustumaan Karhun Talon vastuuvapautukseen ja peruutusehdoihin: https://www.karhuntalo.com/ehdot

Alustava ohjelma:

Perjantai:
16.00- Osallistujien saapumiset
17.00 Kevyt iltaruoka
18:00 Kurssin aloitus ja seremonia
Saunominen

Lauantai:
Aamuharjoitus
08.00 Aamupala
09.00 Kurssi jatkuu
12.00 Lounastauko
13.00 Tauko
15.00 Harjoitus jatkuu
17.00 Illallistauko
Iltaharjoitus / rumpumatka
Saunominen

Sunnuntai:
Aamuharjoitus
08.00 Aamupala
09.00 Kurssin ohjelma jatkuu
12.00 Lounastauko
13.00-14.00 Tauko
14.00 Seremonia
16.00 Kevyt ruokailutauko
17.00 Kurssi päättyy ja kotiinlähtö

Runoian Tila

Kurssi pidetään metsien ja vesien keskellä sijaitsevalla maatilalla Ruoveden Väärinmajan kylässä. Tilan 1920-luvulla rakennetun päärakennuksen tunnelmallinen hirsipirtti toimii kurssin keskuksena.

Majoitustiloina toimii pirtin lisäksi 1940-luvulla rakennettu perinneaitta. Aitassa majoitutaan 2-3 hengen huoneissa. Halutessaan majoittua voi myös teltassa järven rannalla tai pihamaalla. Paikalle voi hyvin saapua myös asuntoautolla. Kysy majoitusvaihtoehdoista tarvittaessa lisää!

Kurssin osallistujien käytössä ovat päärakennuksen wc- ja suihkutilat. Lisäksi ulkona on perinteikäs ulkohuussi. Aitan majoitustilat ovat toistaiseksi sähköttömät, mutta sähkölaitteita voi vapaasti ladata päärakennuksen ja muiden tilan rakennusten sähköpistokkeissa. Kaikissa aitan huoneissa on patterikäyttöiset valot.

Uimaranta ja rantasauna sijaitsevat n. 150 m päässä päärakennuksesta peltotien päässä. Käytössä on myös soutuvene.

Allergisten kannattaa huomioida, että maatilalla asuu myös kissa ja kaksi koiraa. Aitan majoitustiloihin eläimet eivät pääse. Lisäksi tilalla asustaa lampaita ja kanoja.

Huomioi, että julkisilla liikennevälineillä ei pääse perille asti. Bussilla pääsee Ruoveden keskustaan Oriveden kautta. Orivedelle pääsee myös junalla. Tarkistathan kesän aikataulut Matkahuollon tai VR:n sivuilta.
Noudamme sinut Ruoveden keskustasta/pysäkiltä Ruhala P tarvittaessa. Sovi tästä etukäteen.
Suosittelemme myös hyödyntämään kimppakyytejä osallistujien kesken. Luomme alustan kyytien tarjoamiseen lähempänä tapahtumaa.

Kurssipaikan osoite
Korpulantie 500
35750 Väärinmaja

Tutustu lisää Runoian tilaan täältä
ja seuraa maalaiselämää somessa